Chiminea - Mexikanska UgnarMexikansk UgnChimenea Sunset

Vi har Sveriges största sortiment av Chimineor med många olika färger, mönster och storlekar! Våra Chimineor är handgjorda så att varenda en är unik!
 
La Hacienda i Gloustershire England tillverkar och importerar utomhuseldstäder från Mexiko och Asien. Garden Flames säljer för La Hacienda i Sverige.
La Hacienda garanterar Chimineor av högsta kvalitet med en unik känsla för färg, form och hantverkstradition.
 
Chiminean är ett autentiskt mexikanskt hantverk som ger värme och stämning för din trädgård och uteplats!
Chimineor, som kallas ibland för Mexikanska Ugnar, kommer komplett med smidesstativ och lock.
 
La Hacienda logo
 
 
 
 
 
HISTORIA
Chiminean härstammar ursprungligen från södra Mexikos högländer.
De var som stora kastruller avsedda för mat, såsom mexikanska tunnbröd tortillas. Man grävde lera från flodbädden och formade denna för hand till kastruller. Dessa brändes i enkla vedeldade ugnar.
Denna typ av matlagning samt känslan av att hålla värmen runt en lägereld utvecklade användningen av dessa kastruller.
Chiminean utvecklades från kastruller till vedeldande kaminer med långa halsar och med ett stativ som höjde dem från marken.
La Haciendas Chimineor tillverkas fortfarande på samma sätt de alltid gjorts.
 
 
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN!
Chiminean måste ha minst 5 cm sand i basen innan den tänds. Detta håller direktvärme borta från botten och bidrar till att stoppa sprickning. Chiminean måste också vara fullt bränt före användning.
Placera en liten mängd av pinnar/ved och rullade tidningar i kaminen. Tänd papperet och låt en flamma byggas upp. Lägg på lite ved och låt brinna långsamt. Låt veden brinna färdigt och
Chiminean svalna. Upprepa denna procedur minst två gånger. Detta tätar porer med sot och Chiminean bränns med gott resultat.
 
TÄNK PÅ ATT ALDRIG SÄTTA PÅ LOCKET NÄR NI ELDAR I ER CHIMINEA!
Detta är enbart till för att skydda din eldstad mot regn och får aldrig sättas på när Chiminean är varm eller glöder, för då kan eldstaden spricka!

 
SKÖTSELRÅD
Chiminean har förbehandlats med tätningsmedel men årliga behandlingar med La Hacienda Chimseal rekommenderas för att förlänga livslängden och för att skydda produkten från vittring. Enheten kan lämnas ute året runt om den täcks. Chimineans yta kommer att åldras och missfärgas naturligt från första användningen.
 
Placera alltid medföljande lock på toppen av din Chiminea när den inte används för att skydda mot regnvatten som kan tränga in. Överbelasta inte apparaten med bränsle. Om eld avges framifrån eller från skorstenen är det tecken på att det är för mycket bränsle i enheten. Använd inte bensin, lacknafta, tändvätska, alkohol eller andra liknande kemikalier. Chiminea är enbart lämplig för användning med obehandlad ved. Använd inte kol. Chiminean är ej avsedd för matlagning eller uppvärmning av mat. Använd inte din Chiminea som en ugn, använd produkten enbart som utomhus eldstad.
 
OBS! Använd inte vatten för att släcka din Chiminea, utan låt den svalna långsamt.
 Mexikansk UgnChimenea San Jose
 
VANLIGA FRÅGOR

 

Vad är funktionen?

Med en Chiminea kan du försiktigt värma upp ett område i din trädgård eller på din uteplats så att du kan njuta av värmen en längre tid av året.
Chiminea är både eldskulptur och stämningsskapare för din trädgård.
Alternativt kan du njuta av din Chiminea inomhus med levande ljus!
 
Ska jag köpa keramik, gjutjärn, stålplåt eller cortenstål utomhus eldstad?
Chiminea av keramik härstammar från Mexiko och är äkta och naturlig. Gjutjärn och stålplåt kaminer tillverkas enligt La Haciendas höga krav i Asien och har samma funktion som Chiminea av keramik. Chiminea av keramik behöver lite mer omsorg för att undvika skador. Gjutjärn och stålplåt Utekaminer är mer hållbara. Cortenstål Utekaminer är mest hållbar.
Egentligen är det en fråga om personlig smak, vilken utomhus eldstad du väljer.
 
Kan kaminen rosta?
All metall oxiderar över tid. Det råder skilda meningar om rost är snyggt eller ej. Vi har flertalet kaminer i oxiderad look, där själva rostprocessen är framtagen som en snygg inredningsdetalj. Vill man undvika rostskador, rekommenderar vi att man borstar av kaminen ordentligt varje vår och skrapar bort eventuell rost och lackar de skadade partierna med svart högtemperatur färg. Det finns även regnskydd som skyddar kaminen mot väder och vind.
 
Var kan jag placera min Chiminea ?
En Chiminea är lämplig för placering utomhus på jämn och fast och icke brännbar grund. Den färdigmonterade Chiminean är tung och rekommendationen är att enheten inte flyttas ofta, och absolut inte medan den är i bruk. Chiminea kommer att bli mycket varm under användning så den bör placeras minst 2 meter från väggar, staket och andra konstruktioner. Minsta fria höjd är 2 meter.
 
Kan jag ha min eldstad på ett trädäck?
Ja - men vi rekommenderar att man lägger en plåt under. En sådan plåt skyddar däcket eller altanen mot eldstänk. Plåt hittar ni enklast hos er lokala plåtslagare. Där brukar man också kunna få välja om man vill ha en svart eller metallfärgad, för att få en som passar bra med inredningen. Tänk på att aldrig lämna er eldstad obevakad.
 
Hur startar jag elden i min Chiminea?
Läs först alla anvisningar eftersom vissa produkter kräver extra förberedelser - alla Chimineor av keramik måste brännas före användning. Lätt tändning bör användas för att starta
en liten kontrollerad eld. När elden väl är igång kan man lägga på större vedträd. Observera att ved aldrig skall sticka ut från den främre öppningen av Chiminean, och att lågor aldrig
ska bli synliga från toppen av skorstenen. Använd inte bensin, lacknafta, tändvätska, alkohol eller liknande för att tända.
 
Chimenea
Vilka bränslen ska jag använda?
Använd La Hacienda värmestockar eller obehandlad ved. I vissa fall kan kol användas, kontrollera anvisningarna för just din modell.

Kommer min
Chiminea ändra färg?
Ja, Chimineor av keramik har i allmänhet en lack som kommer att mogna och förändras över tid. Om Chiminean eldas mycket varmt kan den missfärgas snabbare. Chiminean ska tätas med en vattentät fogmassa (La Hacienda Chimseal) varje år, eller oftare beroende på hur ofta Chiminea används. Vi rekommenderar att alla Chimineor lagras täckta med ett La Hacienda regnskydd. Se till att din produkt är kall innan den täcks över.

Kommer ytan bli varm?
Ja - den blir mycket varm. Håll barn och husdjur på säkert avstånd från Chiminean när den används.

Kan jag laga mat på min Chiminea?
Ja - men avsikten med våra Chimineas är att de huvudsakligen används för uppvärmning utomhus.

Hur släcker jag elden i min Chiminea?
Sluta lägga på ved och låt elden brinna ut, eller släck med sand. Använd inte vatten eftersom detta kan skada eller spräcka Chiminean.

Varför måste jag bränna
Chiminean?
Detta är en sekundär bränning av Chiminean och tätar porer på insidan av kaminen.
Det är särskilt viktigt eftersom Chiminean kan spricka om detta inte görs enligt anvisningarna.

Varför lägga ett lager sand eller lavasten i botten?
Chimenea Sand & Lavasten fungerar som isolator och håller den hetaste delen av elden från direktkontakt med basen. Sanden kan återanvändas så länge den täcker botten med ett lager om 5 cm. Detta är särskilt viktigt eftersom din Chiminea kan spricka om detta inte görs enligt anvisningarna.

Varför måste jag börja elda långsamt?
Chimineor av keramik kan spricka på grund av termisk chock om de värms upp för snabbt. Därför ska man alltid starta elden långsamt och inte använda tändvätskor etc. för att starta en eld. Detta är särskilt viktigt eftersom Chiminean kan spricka om detta inte görs enligt anvisningarna. La Hacienda naturliga Ocote pinnar, tidningspapper och tändved är de bästa tänd produkterna.

Kan jag få en sprakande eld?
Nej, Chiminea-kroppen håller värmen och den utstrålar värme runt om. En liten, till medelstor eld är allt som behövs. Större eld med lågor som kommer ut ur toppen kommer att skada eller spräcka din Chiminea.

Min
Chiminea har en liten spricka, vad ska jag göra?
Torkningen under tillverkningen kan ofta resultera i mindre hårfina sprickor på ytan av Chiminean. Detta är normalt och påverkar inte användningen. Hårfina sprickor kommer också att uppstå i en Chiminea av keramik efter bränning och även detta är normalt. Chiminean kommer att fungera alldeles utmärkt i många år.

Måste jag bränna min keramik Chiminea?
Din Chiminea har en tätning som efter ett tag börjar brytas ned (speciellt om den bränts för hett).
Använd en lera- eller tegelvattentätare och måla varannan månad. La Hacienda Chimseal är perfekt.

Måste jag täcka min Chiminea?
Ja - detta håller regnet ute. Många säljs med regnskydd som bör användas. Särskilt viktigt blir detta under vintern. Täck endast när Chiminean är helt kall.
 
Kan man ha Mexikanska lerugnar utomhus året runt?
Det råder delade meningar om detta. Vi har flera kunder som har haft sina chimineas utomhus i alla sorters väder utan att de ha spruckit. Vi har en kund som handlar en ny chiminea vart 5:te år, för han vill använda Chiminea på vintern. ;) Använder man både regnskydd och chimseal för att skydda sina vackra trädgårdspjäser kan det gå. Dock kan oturen rätt var det är, vara framme och om det kryper in fukt i lerkaminen (eftersom det är ett poröst material) och fryser på, kan detta resultera i att lerkaminen spricker. Vi rekommenderar att ni ställer er Chiminea frostsäkert under vintern och tar fram den på våren och ger den ett nytt lager med Chimseal. Då kommer ni ha en varm vän i er trädgård i många år framöver. Garden Flames garanti täcker ej sprickor som sker på grund av frostskador.

Vad händer om regnet kommer in i min Chiminea?
Keramiken kommer att suga upp fukt, men Chiminean kan fortfarande användas. Tänk dock på att starta elden mycket långsamt efteråt, så att fukten långsamt hinner bli till ånga. Inträngd fukt som expanderar för fort kan spräcka din Chiminea. Om din modell är försedd med lock, placera det alltid på toppen av din Chiminea när den inte används för att skydda mot regnvatten som kan tränga in.

 

Videoguider för er Chiminea

Applicera Chimseal

 

Första eldning

 

Den perfekta elden

 

 

Produkter
Övrigt
Moms visas: