Reportage

Blogg inlägg från Anna Vattenkannas Trädgård

Utomhuskamin - värmande mys!
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag gillar eld - utomhus och i tyglad form... Har länge sneglat på olika sorters eldkorgar men är rädd för gnistorna som hoppar och far omkring. Däremot i utomhuskaminer har man ju elden mer under kontroll... Lite värmande mys hade inte suttit fel och nedanstående kaminer kan man köpa på nätet hos svenska GardenFlames.
Deras sortiment i webbutiken är stort och här finns utomhuskaminer för alla smakriktningar och det bästa av allt är att deras prissättning är helt OK. De i gjutjärn är jag själv lite svag för... de ser ju nästan ut som om de har hört till ett gammalt ånglok innan de blev kaminer...
OBS! Jag har ingen provision eller så från Garden Flames :-) utan vill bara dela med mig av vad jag hittade eftersom jag vet att många tycker om lite eldigt mys i sina trädgårdar.
 
 
 
Kram från Anna Vattenkanna

Reportage i Bohusläningen 30 juni 2011

 
Han har funnit sitt drömställe!
 
Kärleken förde oss samman skaldade en gång Ulf Lundell. Konstateradet passar in på engelsmannen Nigel Bourne som i Zimbabwe träffade en Bokenäs flicka. Sedan åtta år bor de på en gård i Lysekil.
Nigel är född i Manchester och upp växt i en liten lantby utanför Cambridge. Efter grundskolan läste han på lärarhögskolan för en mellanstadieexamen och betyg på universitetsnivå. Efter jobb i brittisk skola fick han ett uppdrag att undervisa handikappade barn i Zimbabwe. Platsen i Zimbabwe hette Bulawayo. Där träffade han Cecilia Swanberg från Oxevik, Bokenäs, som läste vid Stockholms universitet. Det berömda klicket uppstod och efter avslutadestudier och uppdrag i Afrika flyttade paret 1990 till Stockholm och senare till en gård.– Vi kom båda från gårdsmiljöer och där ville vi gärna bosätta oss, säger Nigel. Båda sökte en gård med närhet till hav och en sådan fann man i Hunnebostrand. Nigel läste svenska för invandrare men lärde sej mer genom att vara tillsammans med en svenska. Nigel fick jobb som speciallärare vid högstadiet i Lysekil. Paretskaffade hus vid Stengatan men letade fortfarande efter gården en bit från vatten.
En dag såg paret en annons om att en gård i Fiskebäck, norr om Lysekilstätort, var till salu.– Vi slog till och det var det bästa vi gjort, säger Nigel. Gården köptes en gång av Lysekilsstad när det fanns planer på att bygga ett varv för supertankers där. Planerna gick åt pipan. Eriksberg och staten kom att äga marken som till sist återhamnade hos Lysekils stad. Nigel och Cecilia har rustat upp huvudbyggnaden, en stor gäststuga samt en utställningslokal. Man har snyggat till grönytorna, byggt en lekpark och satsat på katt, kaniner, får och höns.– Nu har vi förverkligat drömmen som växte fram i Afrika, summerar Nigel. Pappan var egen företagare och en del av hans entreprenöranda finns hos Nigel. Den som besöker gården kan fika, handla, hälsa på djuren, njuta av naturen eller bo i gästhuset. Nigel vet att i Sverige eldar man mycket inomhus med spisar och kakelugnar. Han vill satsa på den gamla engelska traditionen med utomhuskaminer för trädgårdar.– Jag kom på idén när jag var i mina föräldrars trädgård. Detta kan vara något för Sverige, säger Nigel. Hans firma importerar kaminer från Mexico och England. Materialen är keramik, gjutjärn eller stålplåt.– I England är det vanligt med en utomhuskamin intill grillen. Den är vacker och värmer kyligakvällar som vi har gott om i både mitt gamla hemland och i Norden. Nigel Bourne pratar med värme om sina kaminer, vilka också är att uppfatta som eldstadsskulpturer.– Det tar tid att lansera något nytt, säger Nigel. Jobbet som speciallärare är den fasta ekonomiska grunden för honom men han vill att det om några år ska lysa i många svenskaträdgårdar.
 
Nigel Bourne i Lysekil vill lansera en engelsk trädgårdstradition med utomhuskaminer här i Sverige. Han kom till Sverige genom att han träffade en svensk tjej när han var i Zimbabwe och undervisade barn. Nu har paret funnit sin drömgård i Lysekil.
 
PORTRÄTT
Bor: Fiskebäcks Gård, Lysekil
Född: 1966
Familj: makan Cecilia Bourne
Barnen: Tilde och Leo
Uppväxt: i en by kring Cambridge i England
Utbildning: brittisk lärarexamen, universitetsstudier
Arbetar: speciallärare i Lysekil
Udda uppdrag: lärare i Zimbabwe
Förverkligad dröm: en gård nära havet
Vill lansera: utekaminer för trädgårdar
Planerar: utställning med musikunderhållning
Klenod: en Ferguson grålletraktor
Tycker om: hans stora släkt i England som ofta är på besök i Fiskebäck
Sommaresa: med familjen till Gotland

Artikel i Lysekilsposten 15 juni 2011

Den `flammande´ trädgården
 
En underbar stämningsskapare. Det är vad företagaren Nigel Bourne kallar sina `Chimeneor´
och `Utomhuskaminer´.
Det är utomhus kaminer för trädgårdar. Tanken är att man ska kunna sitta framför dem på sommarkvällarna och njuta av både värme och en skön stämning, säger Nigel Bourne.
 
NigelKärleken lurade Nigel Bourne från Cambridge, England, till Sverige och hans fru Cecilia. Sedan sju år tillbaka har de bott på Fiskebäcks Gård, strax utanför tätorten Lysekil och det är också där som han bedriver sitt nystartade företag Gardenflames. På samma sätt som du njuter av att elda en braskamin på vintern, likadant kan du mysa framför en utomhuskamin i trädgården när det börjar bli lite kallt på kvällen. Den genererar värme, men samtidigt är det inte bara det som man får, utan också en härlig stämning och vacker eldskulptur i trädgården, säger Nigel Bourne.
 
 
Kan du på ett enkelt sätt förklara skillnaderna på en Chiminea och en Utomhuskamin?
– Ja. Båda är utomhus eldstäder där man lägger in ved i kaminen, men de är lite olika. En Chimenea, ursprungligen från Mexico, är gjord av keramik, medan en Utomhuskamin är tillverkad i cortenstål, stålplåt eller gjutjärn och kan stå utomhus året runt.
 
Hur etablerade är de här produkterna i Sverige?
– Under förra året blev eldkorgar ett populärt inslag i trädgården. Utomhuskaminer är en relativt ny produkt i Sverige och vi märker ett växande intresse. I England är det mycket vanligt att ha både en grill och en utomhuskamin i trädgården.
 
Kan du nämna en anledning till varför man ska ha en Chimenea eller Utekamin?
– Med sin värme och charm förlänger den kvällarna.
 
Hur kom du på din företagsidé?
– Det var när jag satt hemma hos mina föräldrar i England framför en Chimenea. Då tänkte jag: ”Varför skulle vi inte kunna ha det här mysiga i Sverige också”? Och på den vägen är det…Han avslutar:– Sedan handlar inte bara företaget om att sälja utekaminer. Hos oss kan man också fika på landet, hälsa på djuren, bo bekvämt i gästhuset och njuta av den rofyllda miljön. Vi vill att denna underbara plats i Fiskebäck skall kunna upplevas av alla.
 
 

 

Produkter
Övrigt
Moms visas: